Abessinialainen ja somali ovat täydellisiä kissoja ihmiselle, joka etsii aktiivista, rohkeaa ja ihmisläheistä kissaa. Ne ovat kuitenkin sen verran aktiivisia, että voidakseen hyvin ne tarvitsevat oikeasti vaivannäköä omistajaltaan erilaisen aktivoinnin muodossa, ja siten ne eivät ole soveltuvia jokaiseen talouteen.
Tältä sivulta pääset lukemaan tarkemmin abessinialaisesta ja somalista ja miettimään sitä kautta, olisiko jompi kumpi (tai molemmat) juuri sinulle sopiva kissa. Saat myös vinkkejä kissan hankintaan!
Tältä sivulta löydät koostettuna ja lyhyesti kerrottuna kaiken, mitä sinun tulee tietää, kun mietit abessinialaisen tai somalin hankintaa:
- Aktiivisuus
- Miten aktiivisuus näkyy ja vaikuttaa arjessa
- Sosiaalisuus
- Miten tulevat toimeen toisten lemmikkien/ihmisten kanssa
- Rotujen terveys
- PRA, PK ja rotujen yleinen terveys
- Ulkomuoto ja turkki
- Vinkkejä kissan etsintään
- Ohjeita kasvattajan valintaan
- Raha-asioita
- Abessinialaisen/somalin hinta ja mikä siihen vaikuttaa
- Kissan omistajan juoksevat kulut
- Eläinlääkärikulut ja niihin valmistautuminen
- Linkkejä
Abessinialainen ja somali ovat aktiivisia rotuja, ja niiden aktiivisuustaso voikin tulla pennun ostajille yllätyksenä, mikäli kasvattaja ei ole osannut aktiivisuutta ja sen tuomia vaatimuksia riittävästi tuoda esiin.
Rodut vaativat omistajaltaan vaivannäköä, jotta ne eivät turhaudu. Aktiivisuudessa on luonnollisesti paljon yksilökohtaisia eroja, mutta yleisesti ottaen kaikki rotujen edustajat ovat tutkimustenkin mukaan keskivertoa aktiivisempia. Pelkkä huiskan heiluttaminen ei riitä näille hyvin fiksuille kissoille, vaan olisi löydettävä myös aivoille työtä.
Abessinialaisen ja somalin aktiivisuus näkyy tyypillisimmillään touhukkuutena, vauhtina ja "joka paikkaan ja hommaan tunkemisena". Jos niille ei järjestä aktiviteettia ja aivopähkinöitä, voivat ne turhautuessaan ja tekemistä etsiessään kiipeillä verhoissa, aukoa kaappeja tai osoittaa muutoin turhautumistaan ei niin toivotulla käytöksellä (esimerkiksi syöden kiellettyjä asioita tai passivoituen masennuksen vuoksi).
Ne ovat älykkäitä rotuja, ja siksi kissan kouluttamisesta ja/tai aktivoinnista kiinnostunut saakin abessinialaisesta ja somalista ihan mahtavan harrastuskaverin, joka innostuu kaikesta mitä voi tehdä omistajan kanssa yhdessä! Naksutinkoulutus, valjasulkoilu, kissa-agility, dobo, nosework.. you name it! Myös aivan perinteiset aktivointipelit pitävät abessinialaisen ja somalin aivonystyrät sopivassa työssä.
Abessinialainen ja somali jaksavat leikkiä ja touhuta ja vaativat näin ollen aktivointia ja huomiointia myös iäkkäämpinä kissoina, ja tämä kannattaa huomioida kissaa ottaessa - aktiivisuus ei lopu pentuaikaan.
Aby/somali oven karmin päällä, mahdottomalta tuntuvassa kaapissa tai suljetussa ruokakaapissa on aivan perinteinen näky. Ne ovat myös nopeita ja sukkelia, ja siksi ovien avaamisissa yms saa olla varovainen, ettei touhukas kissa pääse karkaamaan pihalle. Uteliaisuuden vuoksi kannattaa varmistaa, että kodin kukat eivät ole kissalle myrkyllisiä. Samoin kannattaa huomioida, että kissalle haitallisetkin ruuat, kuten sipuli, voivat hävitä pöydältä nopean abessinialaisen/somalin suihin niin ettei ehdi huomatakaan.
Suuren aktiivisuustason vuoksi nämä rodut eivät lähtökohtaisesti sovellu ihmiselle, joka etsii rauhallista ja itsenäistä kissaa. Näiden rotujen hyvinvoinnin eteen on aktivoinnin ja virikkeistämisen muodossa nähtävä vaivaa.
Huomioithan, että abessinialainen tai somali eivät aktiivisuudestaan huolimatta kuulu missään nimessä vapaasti ulkoilevaksi! Lisäksi ne ovat uteliaisuutensa ja (tyhmän)rohkeutensa vuoksi erityisen onnettomuusalttiita.
Abessinialaiset ja somalit ovat luonteeltaan avoimia ja sopeutuvat siten helposti uusiin tilanteisiin. Tässä toki on yksilökohtaisia eroja ja siksi kannattaakin käydä tutustumassa kasvattajaan ja kasvattajan kissoihin pennuista puhumattakaan etukäteen jos vain mahdollista, tai kysyä vanhempien luonteesta.
Useimmiten nämä rodut sujahtavat kuitenkin ongelmitta lapsi-, kissa- ja koiraperheeseen, kun asiat tehdään kissan tahtiin. Sen sijaan suurissa laumoissa ne eivät viihdy, koska kaipaavat paljon myös omistajansa huomiota ja seuraa.
Erittäin tärkeä on ymmärtää, että abessinialainen tai somali eivät korkean aktiivisuustasonsa vuoksi sovellu ainoaksi lemmikiksi joitain harvoja poikkeuksia lukuunottamatta. Mikäli kasvattaja pennun myy tällaiseen kotiin, voi kissa täysin vailla omaa syytään alkaa käyttäytymään niin, että se koetaan hankalaksi tai haasteelliseksi, koska kissa ei saa tarpeeksi aktiviteettia omistajaltaan. Toinen ääripää on puolestaan tilanne, jossa abessinialainen tai somali joutuu suuren kissalauman jatkoksi. Tässäkään tilanteessa kissa ei ole itselleen edullisimmassa tilanteessa ja sen vuoksi voi oireilla.
Toiset kissat - millaisen kissan kanssa rodut sopivat yhteen?
Aktiivisena jokapaikanhöylänä aby/somali voi käydä rauhallisemman kissan hermoille jatkuvine kontakti- ja leikkiyrityksineen. Näiden rotujen kaveriksi sopiikiin parhaiten saman aktiivisuustason kissakaveri. Abessinialais-/somalipentu iäkkään, rauhallisen kissan kaveriksi vaatii omistajalta paljon aktivointia, jotta vanhempi kaveri saa olla rauhassa. Sen sijaan pentuiässä rauhallisemmatkin rodut voivat abessinialaisen/somalin aktiivisuustason kohdata paremmin.
Abessinialaisia ja somaleita ei tulisi huoletta luovuttaa koteihin, joissa on huomattavasti erilaisella energiatasolla ja henkilökohtaisen tilan ymmärryksellä varustettuja muita kissoja. Konfliktit rauhaa ja omaa tilaa rakastavan (vanhemman) kissan ja itsepäisen, eläväisen abessinialais- tai somalipennun kanssa voivat olla rajuja, jos omistaja ei ole tilanteen tasalla ja varaa aikaa tilanteen käsittelyyn kissojen ehdoilla.
Lähtökohtaisesti vanhempi rauhallinen naaraskastraatti (esim. maatiainen, ragdoll…) ei ole toimiva yhdistelmä abessinialais- tai somalipennun kanssa. Etenkin kollit ovat varsinkin nuorena ja teini-ikäisenä kiinnostuneita “kontaktilajeista”.
Tuomas Lohen tutkimusryhmä teki vuonna 2021 tutkimuksen Reliability and Validity of Seven Feline Behavior and Personality Traits (lue tutkimuksesta lisää täältä). Tässä tutkimuksessa sekä abessinialainen että somali sijoittuivat aktiivisuudessa/leikkisyydessä viiden aktiivisimman rodun joukkoon. Tutkimuksen aktiivisuus-osuudesta voikin katsota, millaisten rotujen kanssa abessinialaiset ja somalit voisivat sopia erityisen hyvin yhteen aktiivisuuden osalta ja verrata eri rotujen aktiivisuustasoja (katso tutkimuksen aktiivisuustaulukko tästä).
Suhtautuminen ihmisiin ja lapsiin
Vaikka abessinialaiset ja somalit ovatkin vauhdikkaita kavereita, ne kiintyvät hyvin vahvasti ihmisiinsä ja ovat tutkimustenkin mukaan hyvin ihmisrakkaita kissoja. Monet kissat valitsevat itselleen sen yhden "oman ihmisen", jonka ei sitten tarvitsekaan viettää yksin hetkeäkään. Silloin kun nämä rodut eivät ole touhuamassa, ne rakastavat oman ihmisensä huomiota; moni kaivautuu kainaloon tai syliin tuhisemaan kun omistaja on hetkenkään sohvalla paikallaan. Näistä roduista saat myös varmuudella osallistuvan etätyökaverin kotikonttoriin samoin kuin apurin ruuantekoon, pyykin laittoon sekä suihkussa ja vessassa käyntiin. Abessinialaiset ja somalit toden totta ovat uteliaita, erityisesti kaikesta liikkuvasta ja liikkumattomasta, ja ihmisten tekemiset ovatkin niiden mielestä usein hurjan mielenkiintoisia.
Abessinialaisia ja somaleita näkee paljon esimerkiksi KarvaKaveri-toiminnassa, koska ne ovat lähtökohtaisesti hyvin avoimia vieraitakin ihmisiä kohtaan.
On hyvä huomioida, että abessinialainen ja somali kaipaavat ihmistään (sekä ihmisen järjestämää aktiviteettia), eivätkä siksi lähtökohtaisesti sovellu kotiin, jossa joutuvat olemaan paljon yksin ilman ihmisen seuraa. Nämä kissat eivät ole ihmisille, jotka pyörähtävät kotona pääosin nukkumassa.
Abessinialainen ja somali ovat molemmat perusterveitä rotuja. Rotujen tunnetuimmat perinnölliset ja onneksi helposti DNA-testillä selvitettävät sairaudet ovat PRA ja PK-anemia, joiden varalta kasvatuskissat testataan ennen jalostukseen käyttämistä. PRA on progressiivinen verkkokalvon rappeuma, joka saattaa johtaa kissan vähittäiseen sokeutumiseen ja PK-anemia eli pyruvaattikinaasientsymin puutos voi johtaa jopa kissan kuolemaan. Molempien sairauksien kantajat löydetään nykyään DNA-testillä, ja testausohjelman avulla sairastuvien kissojen syntyminen on käytännössä estetty.
Voit lukea tarkemmin näistä sairauksista:
On kuitenkin hyvä huomioida, että myös abessinialaisilla ja somaleilla esiintyy kaikilla kissoilla esiintyviä allergiaa, astmaa ja hammassairauksia. Myös patellaluksaatiota esiintyy roduissa jonkin verran. Vastuulliset kasvattajat eivät vaikeasti oireilevia käytä jalostukseen, ja tiedon näiden sairauksien esiintyvyydestä kissojen linjoissa saat kasvattajalta.
Yleisesti ottaen abessinialaiset ja somalit ovat kuitenkin pitkäikäisiä ja terveitä kissoja.
Abessinialaisten ja somaleiden kannattaa muiden kissojen tavoin käydä säänöllisesti eläinlääkärillä hammastarkastuksessa ja hammaskiven poistossa. Hampaita pesemällä ennaltaehkäiset hammasongelmia tehokkaasti, mutta sekään ei poista säännöllisten tarkastusten tarvetta. Huomioithan, että niin kutsutut ultraäänihammashoidot eivät poista eläinlääkärin tekemän oikean hammastutkimuksen ja -hoidon tarvetta. Ultraäänihammashoito on verrattavissa hampaiden pesemiseen, vaikka palveluntarjoajat voivat päinvastaista väittääkin.
Iäkkäämmiltä kissoilta kannattaa, kuten kissoilta ylipäätään, pitää terveyttä silmällä. Eläinlääkärin seniorikontrolleja suositellaan terveydentilasta riippuen 7-vuoden iästä ylöspäin. Tilastojen mukaan abessinialais- ja somalikissojen yleisimmät kuolinsyyt iäkkäinä ovat munuaisongelmat ja kasvaimet, jotka iäkkäillä kissoilla ylipäätään ovat yleisiä.
Abessinialainen ja somali jakavat kissanäyttelyissä saman standardin eli rotumääritelmän. Ainoa ero on, että somalikissan karva on keskipitkä, kun abessinialaisella se on lyhyt. Ne ovat keskikokoisia kissoja, naaraat painavat noin 3kg ja urokset noin 4kg.
Muualla maailmassa saattaa törmätä kissoihin, joilla standardin vaatimaa ulkonäön tasapainoa rikkoo joku ylikorostunut piirre, esimerkiksi korvat. Suomessa kasvatus on ollut siinä määrin vastuullista, että molempien rotujen kohdalla ylilyönneiltä ja niiden tuomilta mahdollisilta ongelmilta on vältytty. Rodut ovat edelleen ulkomuodoltaan sopusuhtaisia ja elegantteja.
Lue tarkemmin rotumääritelmistä täältä:
Abessinialaisen turkki on silkkinen ja lyhyt, ja siten helppohoitoinen. Turkki ei useimmiten vaadi pesua muutoin kuin näyttelyitä varten. Erityistä harjaamisen tarvetta ei useimmiten ole, toki karvanvaihtoaikana turkkia voi halutessaan harjata. Pohjaturkkia on vain vähän, joka tarkoittaa sitä, että abessinialainen ei ole "kylmänkestävä" vaan vaatii viileillä keleillä ulkoillessaan lämmittäviä pukineita (Ulkoilu toki vain valvottuna valjaissa tai tarhassa).
Somalikissan turkki on puolipitkä, ja niin ikään silkkinen. Somalien turkki on lähtökohtaisesti myös hyvin helppohoitoinen eikä vaadi erikseen pesuja tai harjaamista, paitsi näyttelyitä varten. Leikkaamattomilla kissoilla turkki saattaa rasvoittua, jolloin peseminen voi helpottaa tilannetta. Ikääntyessä erityisesti massiivinen turkki saattaa huopaantua ja vaatia siten harjaamista isompien takkujen välttämiseksi. Lähtökohtaisesti turkki on kuitenkin yksinkertainen hoitaa erityisesti kastraatilla.
Molemmista roduista lähtee karvaa erityisesti karvan vaihdon aikaan.
Kasvattajista jokainen on erilainen, ja jokainen voi painottaa kasvatustyössään hieman erilaisia asioita. Onkin tärkeää huomioida abessinialaista ja somalia miettiessä, että pentua voi joutua odottamaan pitkään, ja että kasvattajan etsimiseen kannattaa kuluttaa aikaa.
Somakiss ry:n kasvattajalistoilla olevat kasvattajat ovat sitoutuneet paitsi Kissaliiton sääntöihin, myös yhdistyksemme omaan kasvattajasitoumukseen, jossa määritellään mm. se, että pentujen sukusiitosprosentti saa olla korkeintaan 12.5%, lisäksi pennut luovutetaan aikaisintaan 14 viikon iässä.
Kun otat kasvattajaan yhteyttä, on hyvä kertoa jo alussa itsestään, esimerkiksi:
- Taustasi kissojen kanssa
- Nykyinen elämäntilanteesi
- Perheesi muut eläimet, lapset, ihmiset jne
- Miksi etsit kissaa (/miksi etsit abessinialaista/somalia)
- Millaista kissaa etsit (luonne, mahdollinen väri- ja sukupuolitoive, ovatko näyttelyt toiveena)
Kun kerrot itsestäsi, taustoistasi sekä toiveistasi mahdollisimman hyvin, osaa kasvattaja heti kertoa sinulle, onko hänellä toiveisiisi sopivaa kissaa, tai jopa ohjata toiselle kasvattajalle. Rotuihin perehtynyt ihminen osaa myös neuvoa rodun valinnan suhteen.
Kasvattajalta on myös hyvä kysyä itse kysymyksiä, koska linjojen terveyttä ei saa selville pelkillä pitkillä geenitestieillä. Jos etsinnässä on terve kissa, kannattaa kysyä kasvattajalta myös muiden kuin perinnöllisten, geeneissä kulkevien sairauksien esiintymistä. Pitkät geenitestipaneelitulokset voivat näyttää hyvältä ja luoda vaikutelman terveestä kissasta, mutta niissä on paljon geeneissä kulkevia sairauksia, jotka eivät edes koske abessinialaista tai somalia. Paneeleissa eivät myöskään näy esimerkiksi kissan/suvun allergiat (allergiaoireiden vakavuus), astma ja hammasterveys, jotka kannattaa kysyä kasvattajalta - luotettava kasvattaja kertoo rehellisesti pennun taustalla olevista asioista, vaikkei taustalla olisikaan kuin vanhuudessa puhjenneita, kissoille yleisiä sairauksia.
Huomioitavaa on, että yksikään kunnon kasvattaja ei myy abessinialaista tai somalia vapaasti ulkoilevaksi.
Kasvattajalla on myös aina jokin syy, miksi hän tekee pentuja. Kasvattamisen tarkoitus on jalostaa aina seuraavasta sukupolvesta vielä parempi kuin aikaisemmasta ja saada rodut pidettyä terveenä, rodunomaisena ja hyväluonteisena. Kasvattajalta voikin olla hyvä kysyä myös:
- Millaisia vanhemmat ovat luonteeltaan?
- Miten reagoivat yllättäviin tilanteisiin, outoihin ihmisiin/eläimiin, eläinlääkärikäynteihin? Ovatko käyneet näyttelyssä ja jos ovat, miten siellä käyttäytyvät?
- Millaisia pennut ovat luonteeltaan?
- Miksi kasvattaja on tehnyt juuri tällaisen yhdistelmän? Mitä kasvattaja odottaa pennuilta?
- Millainen terveystilanne pennun vanhemmilla on? Jos pennun vanhemmilla on jo aikaisempia pentueita, kannattaa kysyä myös emon/isän muiden pentujen terveystilanteesta sekä vanhempien sisarusten ja muun linjan terveystilanteesta.
- Onko suvussa ylipäätään jotain terveyshuolia tai huomioitavaa?
Kannattaa ehdottomasti käydä myös tutustumassa kasvattajaan ja pentuihin ennakkoon ennen pennun hakemista. Kiinnitä huomiota erityisesti ympäristön siisteyteen sekä emon luonteeseen ja käyttäytymiseen (emon luonne vaikuttaa paljon pentujenkin luonteeseen, koska pennut ottavat emolta paljon käytösmallia esimerkiksi uusien tilanteiden/ihmisten kohtaamisessa!). Myös pentujen luonnetta ja käsiteltävyyttä kannattaa seurata sekä sitä, miten kasvattaja vastaa kysymyksiisi.
Kannattaa huomioida, että parhaimmillaan suhde kasvattajaan on elinikäinen ja apua saa yötäpäivää myös pienemmissä ongelmissa, joten kannattaa valita kasvattaja, jolla on tietoa ja taitoa (tai kokenut kasvattajapiiri ympärillä) ja jotka osaavat näin olla apuna, jos kissan kanssa tulee myöhemmin ongelmaa. On myös hyvä kiinnittää huomiota siihen, että asiat ja keskustelu sujuvat kasvattajan kanssa sujuvasti ja luontevasti.
Moni kasvattaja mahdollistaa kasvattamisen Suomessa sijoituskotien avulla, jotta kissamäärä kotona saadaan pidettyä maltillisena eivätkä he joudu näin laittamaan kissoja kiertoon.
Kun ollaan päästy siihen tilanteeseen, että pentu on jo varattu, kannattaa huomioida sopimusasiat. Älä missään nimessä tue pentutehtailua! Pennun mukana sinun tulee saada:
- Rekisterikirja
- Rokotustodistukset
- Eläinlääkärin tekemä terveystodistus
- Ohjeet siitä, miten kissaa on ruokittu
Kissaa ostaessa kannattaa aina varautua siihen, että rahaa tarvitaan. Kissan hankintahinta on hyvin pieni osa siitä, mitä kissa tarvitsee elämänsä aikana.
Abessinialaisen/somalin hinta vaihtelee hieman kasvattajan mukaan. Hintaan vaikuttavat esimerkiksi linjoissa käytetyt ulkomailta ostetut kissat / ulkomaila tehdyt astutusreissut sekä kissan ja pentujen laadukas ruoka.
Abessinialaisella / somalilla on AINA rekisterikirja. Vaikka kissa myytäisiin abessinialaisena tai somalina, mutta sillä ei ole rekisterikirjaa, älä anna pentutehtailijan huijata itseäsi - ilman rekisterikirjaa kissa on kotikissa, oli sen suvussa väitetysti mitä tahansa. Ethän tue pentutehtailua! Kannattaa myös huomioida, että esim Baltiassa kissojen kasvatus on lähes aina bisnes, jossa kulut minimoidaan ja voitot maksimoidaan. Myyjät ovat toki sujuvia puheissaan, mutta esim PRA- ja PK-anemiatestit puuttuvat, tai ainakaan niitä ei ole todistetusti otettu väitetyistä kissoista. Aliravittuja pentujakin on valitettavasti näistä kasvattamoista myyty. Kannattaa myös seurata, kuinka monta pentuetta kissoilla tehdään, ja kuinka tiheästi. Esim WCF-rekisteröintijärjestössä ei ole terveydellisiä vaatimuksia esim emojen liian tiheälle pennutukselle.
Pennun hinta on yleisesti ottaen 950 eurosta ylöspäin.
- Miksi rotukissa maksaa? (Suomen Kissaliitto)
Harva kasvattaja myy erikseen näyttely- ja lemmikkitasoista kissaa tai ainakaan niin, että tämä näkyisi hinnassa. Hintaa alentavia vikoja, kuten luusto-, tai purentaongelmia roduilla on harvoin ja näistä kasvattajat ilmoittavat erikseen, jos tällaisia olisi. Värivirheet (esim. valkoiset läntit) eivät lähtökohtaisesti vaikuta lemmikkipennun hintaan, koska se ei vaikuta kissan elämänlaatuun - vain siihen, ettei se näyttelyissä saa sertiä.
Muut kulut:
Kuukausittain kissalla on juoksevia kuluja, kuten ruoka- ja kissanhiekkakulut, jotka vaihtelevat paljon valittujen tuotteiden perusteella.
Karkeasti voidaan laskea, että ruokintakulut ovat noin 1-4e/kissa/päivä, eli kuukaudessa keskimäärin (laskettuna 2e keskiarvolla) noin 56e.
Kissanhiekkasäkki maksaa merkistä riippuen nykypäivänä noin 20-25e, ja yhden kissan käytössä voidaan laskea, että hiekkaa kuluu noin yksi säkki kuukaudessa.
Pentua hankkiessa yksittäisostoksena tulevat raapimapuut, lelut, pesät, kuljetuslaatikko ja kissanvessa. Näitä tuotteita myös uusitaan tasaisin väliajoin niiden kuluessa. Erityisesti raapimapuuta, leluja ja kissanvessaa ostaessa huomioi, että käytettynä ostettaessa riski tarttuville taudeille on aina olemassa (kissoilla herkästi tarttuvat esim. vatsataudit kuten giardia sekä ihosairaudet kuten sieni-infektio puhumattakaan herpeksestä, jota kissa voi levittää pintojen kautta vaikka itse kissa vaikuttaisi oireettomalta).
Nykypäivänä kissojen madottamista ei enää suoraan suositella, koska kissat elävät pääosin sisäkissoina. Sen sijaan suositellaan, että kissojen ulostenäytteet tutkitaan tasaisin väliajoin (esim. Movet) ja kissat madotetaan näytetulosten mukaan tarpeen mukaan. Kasvattajasi neuvoo sinua tässä.
Suurimman osan kuluista tuovat usein kuitenkin eläinlääkärikulut, joihin ei aina voi vaikuttaa. Rokotusten hinta vaihtelee paikkakunnasta ja eläinlääkäristä riippuen, mutta maksaa yleensä vähintään 70e. Rokotteita on nykyään olemassa useammanlaisia niin, että osa on voimassa vuoden ja osa 3 vuotta kerrallaan. Tämä kannattaa tarkistaa eläinlääkäriltä aikaa varatessa. Myös eläinlääkärin tekemät hammastarkastukset (sis. hammaskiven poisto) kuuluvat joka kissan elämään viimeistään 5-vuoden iästä lähtien, ja tämän hintalappu lähtee yleensä 200 eurosta ylöspäin tarvittavien toimenpiteiden mukaan (jos joudutaan esim. tekemään useampia hampaiden poistoja, voi hintalappu kohota 800 euroonkin). Eläinlääkäri myös usein suosittelee ensimmäisen kerran jälkeen hampaiden tarkistusväliä, joka voi olla 1-3 vuotta, useimmiten 1v. Seniori-iässä (8v+) suositellaan niin kutsuttuja senioritarkastuksia vuoden-kahden välein, näiden hintalappu vaihtelee niin ikään hyvin paljon eläinlääkäriasemasta riippuen.
Valitettavan usein kun kissa sairastuu, se tapahtuu päivystysaikaan. Eläinlääkärikäynnin hinta on herkästi yli 150 euroa pienimmänkin vaivan vuoksi, ja jos kissa tarvitsee enemmän tutkimuksia tai hoitoa, hintalappu lähtee nousemaan nopeasti. Yö- ja viikonloppuaikana on hintalapun päällä myös ylimääräinen yö-/pyhälisä, joka tuo summaan huomattavan korotuksen. Aktiivisen kissan kanssa saakin varautua kaikkeen, koska ne ehtivät touhuamaan monenlaista ennen kuin asiaa ehtii huomaamaankaan.
Kissojen vakuutuksia myyvät esimerkiksi OP-Pohjola, LähiTapiola ja Agria. Vakuutusmaksut ja -ehdot vaihtelevat paljon (tutustu tarkasti ehtoihin!), mutta ne maksavat itsensä nopeasti takaisin jos jotain tapahtuu. Onkin itsestä kiinni haluaako maksaa ja pitää vakuutuksia, säästääkö kissan sairastumisen varalta rahaa erilliselle tilille vai vetääkö riskillä niin, että mahdollinen yllättävä eläinlääkärireissu menee ylimääräisenä menona ko kuukauden tuloista. On kuitenkin hyvä varautua siihen, että niin nuoren kuin vanhankin kissan kohdalla yli 500 euron eläinlääkärilasku voi tipahtaa yllättäen kontolle ja pohtia sitä kautta sitä, miten tähän haluaa varautua. Eläinsuojelulainkin mukaan eläimelle ei saa tuottaa turhaa kärsimystä ja siksi se on vietävä eläinlääkäriin, jos se on sairas - siksi kannattaa miettiä tarkasti, miten yllättäviin sairastumisiin varautuu.
Abessinialainen ja somali:
- Kasvatuksen tavoiteohjelma eli KTO (Somakiss ry)
- Somakiss ry:n pentulistat (abessinialainen ja somali)
- Rotuinfot (Somakiss ry)
Kissan ruokintaan liittyen:
- Kriittiset lasit päässä kissanruokaostoksille (Eläimellistä viestintää)
- Kissojen kauppalista Facebookissa ja Instagramissa
- Miksi kissa ei voi olla vegaani? (Kissan silmin -blogi)
Kissan hyvinvointi:
- Kissan vapaana ulkoilun haitat (Dewi ry)
- Miten kissa kannattaa madottaa? (Omaeläinklinikka)
- Kissalle myrkylliset huonekasvit (Puutarha.net)
- Hiekkalaatikkoasiaa (Kissan silmin -blogi)
- Juttuja monista kissojen terveysasioista (Koira-kissaklinikka)
- Monipuolisesti asiaa kissojen hyvinvoinnista (Kissan silmin -blogi)
- Kissojen käyttäytymiseen liittyvät ongelmat (Pinja Räsänen)
- Nuori kissa -webinaaritallenne (Suomen Kissaliitto 11.10.2021, luennoitsijana Viivi Viuha)
- Ikääntyvä kissa -webinaaritallenne (Suomen Kissaliitto 15.12.2021, luennoitsijana Julia Haukilintu)
Jäsenenämme saat vinkkejä kissan aktivointiin ja virikkeistämiseen vinkkivideoiden ja lehtijuttujen kera - tarjoamme jäsenillemme ison vinkkipankin, kissa-aiheisia luentotallenteita sekä kasan virtuaalisia jäsenlehtiä luuettavaksesi!
sivun kuvat © Miia Multanen, Pia Fjäder, Marika Lahti, tessa.lv, Eveliina Jurmu, Janna Kauppila, Elina Koivisto ja Susanna Öman