Somakissin eläinten viikko 2023

Ensimmäisen somalikissan saapumisesta Suomeen on tänä vuonna tullut kuluneeksi kokonaiset 40 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi esittelemme eläinten viikolla tätä kaunista rotua hieman tarkemmin. 

Tältä sivulta löydät eläinten viikon some-julkaisumme, eli juhlavuoden somalikissan esittelyt, kokonaisuudessaan!

  Päivä 1:  somalikissa

kuvat: tessa.lv ja Pauli Araneva

Somali on abessinialaisen pitkäkarvaversio. Ne ovat älykkäitä, leikkisiä, aktiivisia ja uteliaita kissoja. Ulkomuodoltaan ne ovat keskikokoisia, elegantteja ja ylväitä kissoja, joilla on puolipitkäkarvainen turkki ja puuhkamainen häntä. Kiistaton tunnusmerkki on, abessinialaisen tapaan, turkin ticking-kuviointi, eli jokaisessa karvassa on monta raitaa.

Todennäköisesti pitkäkarvageeni on tullut abessinialaisrotuun jo 1930-40-luvun Englannissa, kun sotien jälkeen jouduttiin turvautumaan muihin kissoihin geenipohjan laajentamiseksi. Ensimmäiset somalikissat syntyivätkin abessinialaispentueisiin 1960-luvulla eri puolilla maailmaa. Pitkäkarvaiset pennut olivat yleensä ei-toivottuja ja niistä yritettiin vaivihkaa päästä eroon, mutta amerikkalainen Evelyn Mague ihastui niihin ja alkoi kasvattaa niitä tarkoituksella. Nimen somali hän keksi siitä, että Somalia oli siihen aikaan Abessinian (nykyään Etiopia) naapurimaa. FIFe hyväksyi somalin omaksi rodukseen vuonna 1981, ja vuonna 1983 ensimmäinen somali tuotiin Suomeen Australiasta.

Tällä viikolla tutustumme tähän ihanaan rotuun juhlavuoden kunniaksi tarkemmin - tervetuloa mukaan!

  Päivä 2:  pää

kuvat: tessa.lv ja Eveliina Jurmu

Somalikissan pää on sopusuhtainen, pehmeän kiilamainen ilman korostettuja piirteitä. Korvat ovat suurehkot ja niiden välissä on kaunis, kaarimainen otsa. Monen somalin korvien päitä koristaa pienet tupsut. Sivuprofiilissa on silmien kohdalla kaunis painauma, jota on ihana rapsuttaa. Nenää ja otsaa moni somali käyttää pusujen jakamiseen omalle ihmiselleen.

Somalin silmät ovat hurmaavat. Siis oikeasti hurmaavat. Ne ovat mantelinmuotoiset ja niitä ympäröi väristä riippuen tummempi rajaus, kuin kissa olisi meikannut silmänsä kajalilla! Silmien väri vaihtelee ollen joko vihreä, kellertävä tai voimakkaan meripihkan värinen.

Rodun suhteen olemme onnekkaassa asemassa, sillä pää on pysynyt sopusuhtaisena ilman ylikorostettuja piirteitä. Omasta kokemuksesta voimme kertoa, että näitä nassuja voisi katsoa ikuisuuden!

  Päivä 3:  häntä

kuvat: Kirsi Vuori, Pauli Araneva ja Eveliina Jurmu

Tiesitkö, että kissat viestivät paljon hännällään; hännän heiluminen eri nopeuksin ja eri kohdista, hännän värisyttely ja hännän pitäminen eri asennoissa viestivät kissan tunnetiloista - niin positiivisista, epävarmoista kuin negatiivisistakin.

Kissa käyttää häntäänsä myös tasapainoiluun ollen yksi eläinmaailman tasapainoilumestareista - ja somalikissat toden totta käyttävät häntää tässäkin asiassa hyödykseen näyttämällä trapetsitaitojaan pienimmissäkin raoissa ja kapeimmillakin tasoilla. Somalikissa oven päällä tai hyllyllä, joka “on varmasti kissan ulottumattomissa”, on hyvin tyypillinen näky.

Somalikissan hännän kuuluu olla tuuhea ja pitkä. Pystyssä oleva pörheä häntä onkin varmasti yksi asia, johon moni on somalikissassa rakastunut - ihmisrakkaalla kissalla kun on usein tämä pöyheä ketunhäntä tikkusuorana pystyssä kun se juoksee iloisena omistajaansa vastaan!

  Päivä 4:  turkki

kuvat: tessa.lv

Somalikissan turkki on puolipitkä, tuntumaltaan pehmeä ja silkkinen. Tunnusomaisia merkkejä ovat tuuheat pöksyt takajaloissa ja pöyheä häntä, joka muistuttaa ketun häntää. Myös kauluri ja pöyheä rintamus tekevät somalista näyttävän kissan.

Abessinialaisen tapaan myös somalin tunnusomainen piirre on turkin ticking-kuviointi, joka tarkoittaa sitä, että jokaisessa yksittäisessä karvassa on monta raitaa kissan värin mukaan. Leuassa on usein vaaleampaa karvaa, mutta valkoiset laikut ovat kiellettyjä missään päin turkkia.

Somalin Fiféssä hyväksytyt värit ovat riista, punainen, sininen ja beige, sekä näiden hopeamuunnokset - kauniita värejä ihan jokainen! Joissain muissa kattojärjestöissä saattaa törmätä somaliin myös kilpikonnan tai lilan värisenä.

Somalin turkki on helppohoitoinen eikä yleensä vaadi harjaamista tai pesemistä. Tuuheimmilla turkeilla saattaa pöksyihin huovuttua pieniä takkuja, jotka pysyvät kuitenkin helposti kurissa harjaamalla. Yleisesti ottaen somalin turkki on erittäin helppohoitoinen - ja erittäin terapeuttinen silitettävä!

  Päivä 5:  tassut

kuvat: tessa.lv, Anne-Maj Ahokas ja Ramona Jakobsson

Somalikissan tassut ovat mantelin muotoiset ja tassuanturoiden välistä tulee usein pitkää karvaa, joilla saa hyvän luiston iltarallin sivuluisuissa! Somalilla kuuluu olla pitkät, elegantit jalat ja jalan takaosassa nilkasta polviin asti väristä riippuen tummempaa karvaa, kuin kissalla olisi saappaat jalassa.

Näillä samettitassuilla saapastellaan elegantisti hiljaa ja vaivattomasti tai rymistellen vauhdilla kesken leikin. Somali on nopea ja näppärä tassujen käyttäjä; se aukoo ongelmitta kaapit ja hyppää korkeuksiin niin halutessaan. Tassut ovat myös nopeat ja kahmaisevat mukaansa nopeasti huiskapään tai kinkun omistajan leivän päältä.

Huomenna tutustutaan tarkemmin somalien luonteeseen!

  Päivä 6:  sosiaalisuus

kuvat: Jutta Viinikka, Elina Koivisto ja Eveliina Jurmu

Somalikissa leimautuu kovasti omistajaansa, eikä sen “oman ihmisen” tarvitsekaan käydä missään yksin, vaan somali on mukana, oli tehtävänä sitten vessareissu, pyykkien lajittelu, roskien tyhjentäminen tai kaappien järjestely nukkumisesta puhumattakaan. Somalit myös kaipaavat ihmisensä huomiota ja rakastavat siksi yhteisiä hetkiä kissan ehdoilla. Moni somali rakastaa olla mahdollisimman lähellä omaa ihmistään, ja siksi olkapäillä pusuja jakava tai kaulalle tai syvälle kainaloon päiväunille työntynyt somali on hyvinkin tuttu näky!

Somalit ovat usein rohkeita kissoja, jotka suhtautuvat lähtökohtaisesti varsin avoimesti uusiin tuttavuuksiin tai tilanteisiin. Ne viihtyvät kissakaverin seurassa leikkien, mutta tulevat myös toimeen ainoana kissana, jos omistajalla on aikaa aktivoida niitä riittävästi. Somali sujahtaa näppärästi myös muiden lemmikkien sekä lasten sekaan, toki yksilölliset erot ja maltillinen tutustuttaminen huomioiden.

Somali on usein puhelias, mutta äänen käytöltään maltillinen kissa. Äänen kovuus vaihtelee yksilöittäin hyvin vienosta kähinästä kunnon maukumiseen. Somali ei kuitenkaan yleensä ärsytä äänellään, vaan keskustelee huutamisen sijaan maltillisesti katseellaan ja hännällään.

  Päivä 7:  aktiivisuus

kuvat: tessa.lv ja Eveliina Jurmu

Somali on aktiivinen kissa, joka tarvitsee paljon tekemistä. Leikit, valjasulkoilut, naksutinkoulutus, aktivointipelit… kaikki ovat somalin mieleen, kun ne vain opetellaan yhdessä! Jos aktivoinnille ei ole aikaa, voi lajitoveri helpottaa aktiivista kissaa, mutta aivohikeä aiheuttava toiminta on se, joka tehokkaimmin väsyttää somalikissaa.

Somali onkin huikea kissa, jos kissan kouluttaminen tai harrastaminen kissan kanssa on toiveissa! Se on fiksu ja touhukas ja tekee asioita mielellään kun koulutetaan positiivisesti vahvistaen.

Somalit myös pitävät usein ulkoilusta, yksilökohtaisesti eri muodoissa - toiset käyvät valjastellen pitkiä lenkkejä ja jopa kaupassa omistajansa kanssa, toiset katselevat ympäröivää maailmaa ennemmin catiolta verkon takaa. Somalit, kuten muutkaan kissat, eivät kuulu vapaasti ulkoileviksi.

Myös perinteiset leikit ovat juttu, johon varsinkaan nuori somali ei kyllästy koskaan. Somali onkin kissa, jonka hyvinvoinnin eteen on erityisesti aktivoinnin puolesta nähtävä vaivaa, eikä se siksi ole sohvakoriste tai laiskan ihmisen kissa. Sen sijaan aktivoinnista ja touhukkaammasta kissasta kiinnostuneen somali palkitsee moninkertaisesti!

Somali onkin täydellinen sekoitus paitsi omaa ihmistä rakastavaa, kehräyksiä ja pusuja loputtomasti jakavaa sylissä makoilijaa, että hurjan älykästä ja aktiivista touhuajaa, jonka kanssa voi tehdä yhdessä melkeinpä mitä vain. 

Suurkiitos, kun olet ollut mukanamme tällä eläinten viikon somali-matkalla! Jäikö mieleesi vielä kysyttävää rotuun liittyen? Älä epäröi kysyä lisää!